Z
Türkiye’nin başlıca midye üretim bölgeleri olan Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerinde Midye Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Özerdem Maltaş, yıllık 8 bin tonun üzerinde çiftlik midyesi üretildiğini ve bunun büyük bir kısmının midye dolması şeklinde tüketildiğini belirtti.
Maltaş, üretimin daha sağlıklı ve kontrollü koşullarda gerçekleştiğini, birliklerinin de bu amaçla kurulduğunu ifade etti. Marmara Denizi’nin başta Yalova, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere birçok bölgesinde kurulan çiftliklerde üretim yapıldığı bilgisini veren Maltaş, 2024 yılında yıllık 35 çiftlikte 8 bin tonun üzerinde bir üretim hedeflediklerini aktardı.
Maltaş, Marmara Denizi’nin temiz kalmasını sağlayan midyenin beslenmesinin tamamen organik olduğuna da dikkat çekerek, üretimde kullanılan suların da haftalık olarak kontrol edildiğini belirtti. Ancak bölgede su sıcaklığının artmasıyla birlikte üretimin olumsuz etkilendiğini ve böylece çiftlik bölgelerinin azaldığını dile getiren Maltaş, önemli miktarda ihracat potansiyeli bulunan midyenin gelecekte daha da büyük ölçekli üretim kapasitesine ulaşacağına inandığını söyledi.
Maltaş, tüketimin önemli bir bölümünün midye dolması şeklinde yapıldığını ancak bilinçsiz ve sağlıksız üretimler nedeniyle bazı dolmaların tüketiciye zararlı olabileceğine de dikkat çekerek, bunun önüne geçmek için üretimde titiz ve kontrollü bir şekilde hareket ettiklerini ifade etti. Ayrıca Maltaş, Avrupa Birliği onaylı tesislerinde üretim yapılmasının ihracat potansiyeli açısından da son derece önemli olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki dönemde artan ihracatla birlikte sektörün daha da büyüyeceği öngörüsünde bulundu.
Bir yanıt bırakın